Bal, tarih boyunca insanlar için en değerli besinler arasında yer almış, Hastalara şifa niyetiyle yedirilmiş, saraylara hediye olarak sunulmuştur. Türkülere konu olmuş, sevgililer birbirlerine onunla hitap etmiştir. Ancak ticarileşen dünyada her şey gibi onun da sahtesi üretilmiş ve tüketicinin güven duygusu erozyona uğramıştır. Bu noktada bu mucizevi gıdayı insanlar ya güvendikleri üreticilerden temin etmeye ya da imkanı olanlar kendileri üretmeye yönelmişlerdir.
Gelin biz yardımcı olalım, siz de bu harika gıdayı kendiniz üretin ve emeğinizi tatmanın hazzını yaşayın!
Bir arı ailesi ana arı, işçi arılar ve erkek arılardan oluşur.
Ana (kraliçe) arı her kovanda sadece bir tanedir. Görevi yumurtlamak ve kovandaki düzeni sağlamaktır.
İşçi arılar ailede en fazla bulunan bireylerdir. Kovandaki hemen her işi (temizlik, ana arının beslenmesi, bal-mum-propolis üretimi, kovana nektar ve polen taşınması vs) işçi arılar yapar. On çıtalı bir kolonide yaklaşık 70-80 bin işçi arı vardır. Ömürleri yazın 40-60 gün, kışın 3-5 aydır.
Erkek arılar özellikle oğul verme döneminde sayıları artar. Tek görevleri içlerinden birisi tarafından ana arının döllenmesidir. İğneleri yoktur, bal yapmazlar, sonbaharda da işçi arılar tarafından kovanda istenmezler ve dışarı atılırlar.
ARI ÜRÜNLERİ :
Bal; kekik, geven, arı otu, ayçiçeği, yonca, kestane, ıhlamur başta olmak üzere ballı bitkilerin çiçek özsuyunun (nektar) veya çam gibi bazı bitkilerin üzerinde yaşayan böceklerin salgılarının işçi arılar tarafından emilerek kovana taşınması ve arının kursağındaki işlemden sonra peteklere doldurulması ile elde edilen üründür.
Bal mumu; 12-18 günlük işçi arıların bal yiyerek vücut boğumlarından yavru yetiştirmek, bal ve polen depolamak üzere salgıladıkları beyaz renkli bir üründür. Kullanıldıkça sararır ve kahverengine döner.
Polen; arıların özellikle larvalarını beslemek amacıyla kullandığı, işçi arıların arka ayaklarında kovana taşıdığı çiçek tozlarıdır.
Propolis; arılar tarafından kovandaki çatlak, delik veya kırıkları kapatmak için kullanılan bir üründür. Eskiden beri antibakteriyel veya antibiyotik olarak insanlar tarafından kullanılagelmiştir.
Arı sütü; genç işçi arıların salgılandıkları, işçi arı larvaları ile hayatları boyunca ana arıları beslemek için ürettikleri bir üründür.
Polinasyon; arılar çiçeklerin (bitkilerin) tozlayıcısıdır, meyve verimini önemli ölçüde artırırlar.
TEMEL ARICILIK MALZEMELERİ :
• Arı kolonisi, ana arı,
• Kovan (kuluçkalık- ballık)
• Maske, körük, el demiri,
• Çerçeve, tel, temel petek,
• Bal süzme makinesi
• Şurupluk, kek
ARICILIKTA BAKIM VE BESLEME :
Arıcılıkta her mevsim yapılacak iş vardır. Ancak İlk bahar mevsiminde yapılacak işler diğer mevsimler göre daha fazladır.
İlkbahar Bakımı
Havaların durumuna bağlı olarak erkenden (eriklerin çiçeklendiği dönem) kontroller yapılır. Bu kontrollerde;
• kontroller güneşli günlerde, sıcaklığın 15 C’nin üzerinde olduğu gündüz saatlerde seri bir şekilde koloni üşütülmeden yapılmalıdır.
• kontrolde ana arı veya günlük yumurta olup olmadığına bakılmalı, ana arı yoksa başka bir kovanla birleştirilmelidir.
• kontrollerde gerekirse dip tahtası temizlenmeli, küflü ve kırık petekli çerçeveler çıkarılmalı, gerekiyorsa geçen yıldan kalan temiz kabartılmış çerçeveler verilmelidir.
• koloniler kek ve şurupla (1/1) beslenmeli, bal dönemine yeteri nüfusla girebilmek için ana arı yumurtlamaya teşvik edilmelidir.
• hastalık ve zararlı kontrolü de yapılmalı, nosema, yavru çürüklüğü veya varroa olup olmadığına bakılmalı ve tespiti halinde de gerekli mücadele yapılmalıdır.
• ilk kontrolden sonra yine havanın durumuna bağlı olarak 10-15 günde bir beslemeye devam edilmelidir.
• ilkbaharda ilk kontrolden yaklaşık bir ay sonra kovandaki nüfus artışına bağlı olarak kabartılmış çıta veya temel petek verilmelidir.
• Kovanın doğal oğul vermesini önlemek için gerekli önlemler alınır veya koloni sayısını artırmak için güçlü koloniler bölünerek suni oğul alınabilir.
Oğul; Kovandaki nüfusun artması, yer darlığı, bal depolayacak yer kalmaması, ana arının yaşlanması vs nedenlerle ana arının bir kısım arı ile birlikte kovandan ayrılarak yeni bir aile oluşturmasıdır. Kolonideki nüfusu azalttığı, kovanı zayıflattığı ve her zaman yakalamak mümkün olmadığından doğal oğul arzulanmaz.
Yaz Bakımı
Arıcılıkta bakım işleri yaz mevsiminde de devam eder. Yaz bakımında;
• nektar gelmeye başladığı andan itibaren kovana ek besleme yapılmaz, şurup veya kek verilmez,
• nüfus artışı ve nektar gelişine bağlı olarak varsa kabartılmış çıta yoksa temel petek verilir.
• kuluçkalık dolduğunda ballık (kat) verilir. Ballığa kuluçkalıktan 2 tane ballı çıta çıkarılması arıların ballıkta çalışmasını teşvik eder.
• bal kaynağına (floraya) bağlı olarak arıların çiçekleri kuruyan bölgelerden başka bir bölgeye nakledilmesi (gezginci arıcılık) verim açısından ihtiyaçtır.
• bal hasadı ülkemizde genellikle Ağustos ayında yapılır. Hasatta yavrusuz ballı çerçeveler alınır. Yavrulu çerçeveler ve kuluçkalıktan bal alınmaz.
Sonbahar -Kış bakımı
Sonbahar bakımı kışı kayıpsız geçirmek açısından çok önemlidir. Bu bakımda;
• kovanlarda kış yiyeceği olarak ballı ve polenli petekler bırakılır.
• hasattan sonra varroa mücadelesi yapılır.
• kışa yeterli nüfusla girebilmek için Eylül ve Ekim aylarında 10-15 gün arayla şurup verilir.
• Ekim ayı sonuna doğru ek besin olarak kek verilir.
• Yağmayı önlemek için kovanların giriş delikleri daraltılır.
• Eşek arısı saldırılarına karşı arılığa tuzaklar konulur.
• polenlik kullanılan kovanlarda güvelenmeye karşı dip tahtası temizlenir.
• nüfusa bağlı olarak kuluçkalıktaki fazla çıtalar çıkarılır.
• nüfus mevcudu zayıf olan 3-4 çıtalı kovanlar birleştirilir, 6-7 çıtalı kovanlar bölme tahtası ile daraltılır.
• kışlatma kuzey rüzgarlarına kapalı, güneyi açık, mümkünse üstü kapalı bir yerde yapılır.
Ülkemizde her köyde birkaç aile babadan dededen arıcı bilinir. Bu ailelerin avlularında da çok sayıda boş kovan görülür. Kendileriyle görüşüldüğünde arıcılığın her şeyini bildiklerini söylerler ama sorulduğunda ne parazit mücadelesi yapmaya ne de yeterli bakım ve beslemeye fırsatları olmaz.
Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri ya da Büyükşehir Belediyeleri arıcılığı geliştirmek için her yıl arı ve kovan dağıtır ancak sonbaharda bakım yapılmadığından arılar bahara çıkamaz.
Oysa siz hobi olarak ayıracağınız 20-30 gün ile hem ailenizin hem de eşinizin dostunuzun yıllık bal ihtiyacını en doğal haliyle üretebilirsiniz.
Kent dışında bağı, bahçesi, villası olanlar haydi arıcılık yapmaya…
ARILARINIZIN MEVSİMLİK BAKIMI UZMANLARIMIZCA YAPILIR
DANIŞMANLIK HİZMETİ VERİLİR
CANLI ARI, BOŞ KOVAN VE DİĞER ARICILIK MALZEMELERİ TEMİN EDİLİR
İrtibat tel: 0507 066 0225